Kakitangan kerajaan pun perlu dana tambahan untuk perubatan

Seminggu yang lepas, saya telah berbual dengan seorang kawan di pejabat saya bekerja semasa makan tengahari. Dalam perbualan tersebut, kawan saya ni ada menceritakan tentang anaknya berumur 11 tahun yang akan menjalani pembedahan tulang belakang bengkok yang akan dibuat pada bulan 2 tahun depan (2009). Perbelanjaan pembedahan tersebut memakan belanja sebanyak Rm50k..dalam hati saya mana la nak cari wang sebanyak tu! Kawan saya ni adalah seorang kakitangan kerajaan juga seperti saya. Menurut kawan saya, dia telah memohon bantuan perubatan dari kerajaan tapi yang diluluskan hanya RM18k sahaja..bakinya RM32k! Dalam hati saya, mampu kah saya cari wang sebanyak tu..kalau suatu hari menimpa kat keluarga saya pula..korek sana, korek sini pun belum tentu dapat kumpul..Saya hanya dapat melahirkan rasa  simpati pada kawan saya tu..nak tolong mana ade duit. Alhamdulillah, saya rasa lega sedikit sebab kawan saya ni memang ada bisnes sampingan+simpanan, jadi boleh la menampung yang selebihnya..

Sebenarnya, banyak lagi kes yang berlaku seperti ini. Walaupun bekerja dengan kerajaan sekalipun..belum tentu nasib kita terjamin. Ramai dikalangan kakitangan kerajaan rasa selesa apabila sudah berada dalam kerajaan. Kalau setakat sakit-sakit biasa, tak ape lah..kalau yang kritikal dan serius macam ni, mana nak ngadu..Saudara mara boleh la hulur seratus-dua, masuk TV, paper…berapa banyak dapat..dah banyak contoh terjadi, orang awam perlukan bantuan perubatan tapi tidak mencukupi.

Iktibar yang boleh diambil, tidak kira siapa kakitangan kerajaan ke swasta ke..lebih2 lagi bekerja sendiri perlukan dana untuk perubatan. Sebagai solusinya simpan lah dalam plan takaful..kerana dalam takaful lebih banyak faedahnya daripada kita menyimpan dalam bank. Dan kalau untuk perlindungan lebih komprehensif ambillah Medical Card.

Elemen dalam Takaful = Simpanan+Pelaburan+Perlindungan

Explore posts in the same categories: Umum

Tags: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: