3 termasuk OKU dituduh tipu insurans

PETALING JAYA: Tiga lelaki termasuk seorang orang kurang upaya (OKU) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam, atas tuduhan berasingan menipu dan bersubahat dalam tuntutan insurans kemalangan membabitkan wang pampasan RM1.2 juta, lima tahun lalu.

Tertuduh, pemotong pokok, Wong Ngan Nyok 64; pemandu lori, Pang Kee Chong, 63, dan OKU yang lumpuh, K Achutan, 42, masing-masing mengaku tidak bersalah selepas tuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah di depan Hakim Rozina Ayob.

Wong dituduh menipu Kurnia Insurans Malaysia Berhad (Kurnia) dengan memperdaya untuk mempercayai maklumat dan fakta yang diberikan melalui Tetuan T Rajagopalu & Co dan G Dorai & Co, peguam cara Achutan, dalam membuat tuntutan saman terhadap dirinya dan Pang di Mahkamah Sesyen Sivil Kuala Pilah, adalah benar sedangkan ia palsu.

Dalam tuntutan itu, Wong mendakwa Pang melanggar Achutan di kawasan jalan tanah merah, Taman Jaya, Negeri Sembilan pada 24 Julai 2004, sehingga anggota badan mangsa lumpuh akibat kemalangan itu.

Dia kemudian dengan curangnya mendorong pegawai dan kakitangan Kurnia menyerahkan wang pampasan RM1,175,862.52 kepada Achutan melalui prosiding yang diputuskan oleh Mahkamah Sesyen Sivil pada 9 Mei 2007.

Wong dituduh melakukan kesalahan itu di Ibu Pejabat Kurnia, Menara Kurnia, No 9, Jalan PJS 8/9 di sini, antara 22 September dan 27 Oktober 2004.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara maksimum 10 tahun dan sebatan atau denda, jika sabit kesalahan.

Pang dan Achutan pula dituduh bersubahat dengan Wong memberikan kenyataan palsu kepada Kurnia bahawa Achutan dilanggar lori BCF 9416 yang dipandu Pang, di tempat dan hari sama.

Semua tertuduh membayar wang jaminan. Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Nur Aida Md Zainuddin.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Keratan Akhbar, Umum

Tags:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: